Hoi Peter, 
We waren heel blij met de leuke workshop die je verzorgd hebt voor onze orkesten. Er zat veel variatie in, waardoor het gemakkelijk was om je aandacht erbij te houden. De afwisseling tussen jouw verhalen, het filmpje en stukken waarbij je mee kon spelen, maakten het boeiend. Het leukste vond ik misschien nog wel dat je merkte dat leden gemotiveerd werden om hun instrument weer uit het stof te trekken. Door het interactieve karakter van de workshop waren er denk ik weinig mensen die niet acuut de neiging kregen om weer te gaan blazen. 
Hartelijke groet, 
Lisa Korevaar (Dordrechts Philharmonisch Orkest)

Via Facebook waren wij getipt over een online gastdirectie verzorgd door Peter Kleine Schaars. We hebben direct contact gezocht met Peter en al vrij snel hadden we een datum gepland. Ter voorbereiding op de online gastdirectie kregen we enkele PDF-bestanden toegestuurd en wachtten we met spanning af tot het zover was. De mogelijkheid om zowel mét of zonder instrument mee te doen, riep toch al wel de nodige vragen op bij diverse deelnemers. “Hoe gaat hij dat doen?” Rond de klok van half 8 waren alle muzikanten van Veere’s Genoegen ingelogd en dat verliep vlekkeloos, mede dankzij de goede voorbereidingen van Peter. Na een korte instructie (over o.a. microfoon aan/uit) zijn we aan de slag gegaan en voordat we het wisten was het half 10 en organiseerde Peter nog een leuke toegift. De dagen erna kreeg ik van diverse muzikanten allemaal leuke reacties en complimenten over deze online gastdirectie. Aan alles was gedacht : goed voorbereid, leerzaam, gezellig, ontspannen, ruimte voor vragen/interactie en zelfs de mogelijkheid voor een online derde helft na afloop en tot slot goede nazorg in de zin van het nazenden van diverse (muziek)bestanden. De online gastdirectie raden wij andere muziekverenigingen zeker aan en we hopen Peter ook nog een keer uit te nodigen voor een fysieke gastdirectie in Veere!
Met vriendelijke groet, namens Veere’s Genoegen.
Michiel Pouwer

Een interessante en leerzame gastdirectie met mooie verhalen en humor
gebracht. Zeer de moeite waard!Hartelijke groet,
Antje van de Brug Fanfarecorps Erica Austerlitz

Spelers en dirigent van Flexxmusic Tolbert beleefden een fantastische avond met Peter’s online gastdirectie. Zelfs voor de muzikanten van deze vereniging die de ene week als Big Band en de andere week als Fanfare repeteert bevatte de workshop veel nieuwe inzichten.Met een schat aan ervaring weet Peter met zijn lichte toon in dit online event spelers te motiveren, stimuleren en inspireren. Kortom, een aanrader!
Hildo Flierman, dirigent Flexxmusic Big Band en Fanfare, Tolbert (Gr).

Fantastisch Peter. Wat een leerzame middag was het. De muzikanten van mijn orkesten waren erg enthousiast over de lesstof. Ik kan mijn collega dirigenten deze workshop van harte aanbevelen. Super!! 
Theo Jetten (dirigent Edelweisz Berg en Dal & Fanfare EMM)

Hallo Peter.
Nogmaals wil ik je van harte danken en zeker complimenteren met de mooie workshop gisteravond.
In alle eenvoud en eerlijkheid de mensen weten te boeien. Top!!!
Ik weet zeker dat hier de vruchten van geplukt worden. Vriendelijke groeten,
Hub Nickel (dirigent Fanfare Hubertus Hegelsom)

Hallo Peter.
Hartelijk dank voor het geven van de online gastdirectie. Wat zit die goed in elkaar. Vol met informatie, mooie voorbeelden, leerzaam en interactief. Daarnaast is het een zeer afwisselende avond geworden die omgevlogen is. In de komende periode gaan we zeker met de materialen die je hebt aangereikt verder aan de slag en zodra we weer fysiek bij elkaar mogen komen gaan we hier als volledig orkest ook mee verder. We hopen je een keer te mogen uitnodigen voor een gastdirectie in Kortenhoef na coronatijd. Namens alle muzikanten van Amicitia Kortenhoef, nogmaals heel hartelijk bedankt voor de mooie avond. Henrie Pastoor (dirigent bij fanfare Amicitia Kortenhoef).

Afgelopen maandag 15 maart hebben we bij Symfonisch Blaasorkest Heemstede enorm genoten van de op zeer vakkundige wijze gepresenteerde workshop ‘ Lichte muziek “ door Peter Kleine Schaars.
Hij gaf iedereen op soepele en ontspannen wijze een helder beeld van de herkomst en uitvoeringspraktijk van ‘ swing’ en ‘groove’. 
Een mooie workshop met leuk en bruikbare oefeningen. Heel goed te volgen voor amateur-musici. We begonnen en eindigden in Heemstede met 55 deelnemers. Dat zegt voldoende!
Leon Bosch (dirigent) 

De online gastdirectie van Peter Kleine Schaars: Naast ademhalingstips, geeft Peter een duidelijke uitleg over ritmes en hoe je die het beste als muzikant kunt aanpakken. Daarnaast heeft hij een helder verhaal over timing, speelmanieren en articulatie, afgewisseld met leuke play-along stukken en een stukje historie. Dit alles ondersteunt door een Powerpoint presentatie en een korte film. Peter daagt muzikanten ook uit: waarom zou je niet alle toonladders willen kunnen spelen? Dit alles gaat op een luchtige manier in een ontspannen sfeer en is denk ik geschikt voor muzikanten van elk niveau. Naast heel leerzaam is het een gezellige activiteit voor een vereniging. Kortom, een aanrader voor iedereen! Bert Willemsen

Gisteravond een gezellige avond gehad met Peter Kleine Schaars. Naast een opfrisbeurt voor velen van ons wat betreft muzikale basiskennis, een heerlijke en duidelijke uitleg gekregen over ontstaan van de “lichte” muziek. Ondersteund met diverse voorbeelden en muzieknotaties is de avond voorbij gevlogen. Makkelijk luisteren naar zo’n kundig persoon. Fred de Jong, dirigent

Donderdagavond 25 maart; vol verwachting werd er uitgekeken naar de online workshop/repetitie gegeven door Peter Kleine Schaars. Aan het einde van deze, voor ons eerste, directe online repetitie kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde avond waarin Peter ons op een heel prettige en boeiende manier meenam in het beoefenen van de lichte muziek.  Zo kwamen uiteenlopende dans- en muziekvormen voorbij. De geschiedenis hiervan werd prachtig weergegeven door middel van overzichtelijke beelden en schema’s. De verschillende notaties van dit soort muziek werden heel duidelijk uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Tussendoor  met z’n allen spelen op de door Peter aangeleverde bladmuziek was dan ook een leuke ervaring. Wat ik ook als zeer positief ervaren heb is de aandacht die hij heeft besteed aan de tamboers. Keurig de muziekvoorbeelden, ook voor hen, meegenomen in zijn presentatie.  Al met al een zeer prettig samenzijn, al was het op afstand.  Gewoon fijn om elkaar op deze manier weer eens te zien en te horen. Een samenzijn waar ik met plezier op terugkijk. Blijf gezond en hopelijk tot snel. Marcel van der Stelt, slagwerkinstructeur

Met de VDKLu heb ik een workshop “lichte muziek” gevolgd bij Maestro Peter Kleine Schaars. Wat een geweldige (online) bijeenkomst. Deze man is componist, arrangeur, dirigent en muzikant, met een schat aan ervaring in de Nederlandse blaasmuziekwereld. Op een inspirerende manier vertellend hoe het Swing tempo gespeeld moet worden aan de hand van een aantal ritmische cellen. De manier waarop het verteld wordt en met diverse luistervoorbeelden geeft een muzikant, of het nou een blazer of slagwerker is, veel genoegen om straks het muziek maken weer op te pakken! Bernard Klopman

Veel waardering vooral voor de toegankelijke manier van uitleg en communicatie. Iemand zei: op dit niveau kunnen ze soms niet goed omgaan met amateurs, want dat zijn en blijven we. Vaak gaat het dan “top down” en te snel, maar Peter was meteen deel van de groep. Het onderwerp lichte muziek is goed ontvangen. Begrijpelijk en prettig gepresenteerd en het heeft velen doen inzien dat er soms wordt gedacht dat “klassiek” de heilige graal is, maar nu blijkt dat lichte muziek ook veel kennis en vaardigheid vereist. En uiteindelijk misschien wel uitdagender en leuker! Een geslaagde avond, waar we met plezier op terugkijken. Albert Rottier, voorzitter

Hoi Peter, nu al twee keer kunnen genieten van je online gastdirectie. Zowel in Erp als ook in Bakel enthousiaste reacties van de muzikanten. Je presenteert op een duidelijke en humorvolle wijze jouw programma van de avond.
Een gevarieerd en leerzaam aanbod met voor iedereen aanknopingspunten in zijn of haar muzikale beleving.
Nogmaals dank en hartelijke groet,
Sef Pijpers

Wat was dit geweldig leuk en leerzaam! Online, vanuit huis, een stukje theorie, leuke video’s, oefeningen, geluidsvoorbeelden en swingende play-along-tracks. Dank je wel, Peter Kleine Schaars voor deze super leuke, inspirerende avond. We kunnen weer lekker de draad oppakken en weer aan de slag met onze muziekhobby. Randstad Brass Adventure.